Alles over de populaire samenwerking tussen The Pokémon Company en het Van Gogh Museum.

Presentatie Pokémon in het Van Gogh Museum. Foto: Sven Mooij

De samenwerking met het Van Gogh Museum 

Het Van Gogh Museum in Amsterdam, dat wereldwijd bekend staat om zijn uitgebreide collectie van de meesterwerken van Vincent van Gogh, en The Pokémon Company, de drijvende kracht achter de populaire Pokémon-franchise, bundelden hun krachten voor een uniek en ambitieus project. Deze samenwerking brengt twee totaal verschillende werelden samen: de wereld van de 19e-eeuwse Nederlandse kunst en de wereld van fantastische wezens, avontuur en vriendschap die Pokémon belichaamt.

Pokémon ontmoet Van Gogh’s meesterwerken!

Stel je voor: Pikachu staart je aan vanuit een gerenommeerd zelfportret van Vincent van Gogh, terwijl Sunflora zich subtiel verschuilt tussen de beroemde zonnebloemen. Deze unieke fusie van kunst en popcultuur is realiteit geworden dankzij deze samenwerking tussen het Van Gogh Museum en The Pokémon Company.

Zes van Van Goghs meest iconische werken uit de vaste collectie van het museum dienden als inspiratiebron voor deze samenwerking. Het resultaat is verbluffend: Pikachu in “Zelfportret met grijze vilthoed”, Sunflora in een variant van “Zonnebloemen” (1889), en zelfs Snorlax en Munchlax ontspannen in een herinterpretatie van “De slaapkamer” (1888). Deze unieke kunstwerken zijn te zien tijdens de tentoonstelling in het Van Gogh Museum.

De samenwerking tussen deze twee werelden toont de kracht van creativiteit en verbeelding. Het is een viering van zowel de tijdloze meesterwerken van Vincent van Gogh als de geliefde Pokémon-franchise, die generaties heeft geïnspireerd en jongere generaties op een luchtige manier kennis leert maken met de (kunst)geschiedenis van de 19e eeuw. Het Van Gogh Museum wil met deze samenwerking de kunstwereld op zijn kop zetten en een glimlach op het gezicht van elke kunst- en Pokémon fan toveren! 

Pokémon Company x Van Gogh Museum, een groot succes. 

De aankondiging van deze samenwerking zorgde meteen voor een hype onder zowel kunstliefhebbers als Pokémon-fans. Tickets voor de tentoonstelling gingen als warme broodjes over de toonbank, met een volledig uitverkochte expositie tot en met 10 oktober. De tentoonstelling werd ook ondersteund door een breed scala aan merchandise, waaronder exclusieve Pokémon kaarten, die fans de kans gaven om een tastbaar aandenken aan deze unieke samenwerking te bemachtigen.

De Pokémon Adventure speurtocht in het Van Gogh Museum

Naast het bekijken van de kunst zijn er ook interactieve activiteiten aanwezig tijdens de Pokémon X Van Gogh samenwerking. Ga op ontdekkingstocht langs de kunstwerken van Van Gogh en ontrafel hun verhalen. Na afloop van de speurtocht, kun je je antwoorden inleveren en ontvang je een exclusieve Pikachu X Van Gogh Museum promokaart als beloning voor je avontuur (zo lang de voorraad strekt). Een unieke en avontuurlijke kans om kunst en Pokémon samen te beleven!

Waar is de Pokémon Company x Van Gogh Museum merchandise verkrijgbaar? 

In de Van Gogh Museum Shop, zowel in het museum als online, en bij The Pokémon Centre online store wacht een selectie aan exclusieve merchandise op enthousiaste kunstliefhebbers en Pokémon-fans. Geïnspireerd door de meesterwerken die schitteren in de Pokémon x Van Gogh Museum-presentatie, is er een assortiment van producten beschikbaar om je liefde voor zowel kunst als de iconische Pokémon-franchise in huis te halen.

Eerdere samenwerkingen tussen Pokémon en de kunstwereld 

In 2018 realiseerde Pokémon een bijzondere samenwerking met het Tokyo Metropolitan Art Museum, waarbij vijf speciale Pokémonkaarten werden uitgebracht die geïnspireerd waren door het meesterwerk ‘The Scream’ van Edvard Munch. Deze kaarten, voorzien van een unieke ‘Scream’-aanval, waren exclusief verkrijgbaar in Japan, wat hun zeldzaamheid en verzamelwaarde verhoogde. Deze opmerkelijke samenwerking benadrukte de harmonie tussen Pokémon en kunst,

 

 

 

Huidige waarde van Pokémon kaarten in samenwerking met de kunstwereld 

In 2018 werden de bijzondere Pokémon-kaarten geïnspireerd door Edvard Munch’s kunstwerk en uitgebracht tegen een bescheiden prijs van ongeveer 4 euro per stuk. Degenen die destijds het geluk hadden om een van deze kaarten te bemachtigen, bleken achteraf een slimme investering te hebben gedaan. Neem bijvoorbeeld de ‘Mimikyu Scream’-kaart, die op het moment van schrijven een verbluffende waarde van ongeveer 6000 euro heeft bereikt. Deze spectaculaire waardestijging is een voorbeeld van de interesse in zeldzame Pokémonkaarten met artistieke invloeden.

Ook de merchandise met het Van Gogh Museum is erg populair!

De ‘Pikachu With Grey Felt Hat Promo Pokemon X Van Gogh Museum’, uit de actuele samenwerking tussen Pokémon en het Van Gogh Museum wordt momenteel op eBay aangeboden voor meer dan $200,-. Wie weet hoeveel deze kaarten in de toekomst waard zullen worden, maar één ding is zeker: ze zijn niet alleen een eerbetoon aan Pokémon en populaire kunstwerken uit de geschiedenis, maar ook aan de waarde van culturele investeringen.

De samenwerking tussen Pokémon en het Van Gogh Museum samengevat

In de opvallende samenwerking tussen The Pokémon Company en het Van Gogh Museum ontmoeten kunst en popcultuur elkaar. Deze onverwachte fusie heeft het artistieke van Vincent van Gogh verweven met de wereld van Pokémon, wat resulteerde in de ‘Pokémon x Van Gogh’-kunstcollectie. De reactie was overweldigend, met uitverkochte tentoonstelling, tickets en een scala aan merchandise, waaronder exclusieve Pokémon kaarten.

De merchandise is verkrijgbaar in de Van Gogh Museum Shop en online in The Pokémon Centre store. Deze samenwerking is een voorbeeld van eerdere projecten, zoals Pokémon-kaarten geïnspireerd door ‘The Scream’ van Edvard Munch in 2018, die nu aanzienlijke verzamelwaarde hebben bereikt. Het benadrukt de waarde van culturele investeringen en laat zien dat kunst toegankelijk is voor elke doelgroep.